12 mei 2023

5 kledingtips voor fotoshoots

Geen idee wat je aan moet trekken tijdens zakelijke portretshoot of uitgebreide merkshoot? I've got you! Je bent niet de enige die zich dit afvraagt, daarom zette ik 5 kledingtips voor fotoshoots voor je op een rij.

1. Draag kleding waarin jij je fijn voelt!

Je kan de meest mooie kleding dragen, maar als je je er mega ongemakkelijk in voelt draagt dat niet bepaald bij aan sterke merkfoto's…

2. Houd je doelgroep in gedachten

Kies voor een outfit die past bij je merkverhaal. Ingewikkeld? Nee, hoor! Hoe je je kleedt en hoe je je presenteert bepalen voor een deel welke klanten zich aangesproken voelen door jouw merk. Het is dus vaak een bewuste keuze om wel of niet voor een colbert te kiezen, om wel of geen sneakers te dragen, om wel of niet te kiezen voor een felle kleur. Dit is iets wat je waarschijnlijk zelf gewoon heel goed aanvoelt. De klanten waar ik blij van word vinden het bijvoorbeeld dikke prima (of zelfs erg prettig) dat ik lekker op sneakers en in mijn spijkerbroek kom. Ook dan ben ik gewoon professioneel. Hoe zit dat bij jou?

3. Kies de juiste (huisstijl)kleuren

Ik moet het bijvoorbeeld hebben van de wat warmere tinten, knalgroen of knalblauw gaat ook prima en zwart rock ik ook wel. Maar pasteltinten… Zodra ik daarmee op de foto ga wordt het een hele fletse bedoeling, terwijl die tinten jou misschien juist goed doen op beeld. Naast je eigen favoriete kleuren is het ook verstandig om rekening te houden met huisstijlkleuren. Hierdoor ontstaat er een ijzersterk totaalplaatje, bijvoorbeeld op je website en je socials! Kleed je in de kleuren van de huisstijl of ga voor tinten die er goed mee matchen. Dit bespreken we allemaal uitgebreid voordat we gaan shooten.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te werken met een stylist die je adviseert zodat jij weet welke kleding uit je kast het beste voor je werkt. Wil je een volledig verzorgde shoot? Ook dat kan! Naast styling advies zorgen we ervoor dat er tijdens de shoot mooie outfits voor je klaar hangen.

4. Vermijd drukke en te fijne prints

Dat geldt ook voor grote logo's en teksten op kleding. Dit kan namelijk ontzettend afleiden op beeld. Maar daarbij zeg ik ook altijd: kleding die bij je past is het uitgangspunt. Dus draag jij altijd kleding met drukke prints, dan hoort dit waarschijnlijk bij je en bij jouw merk. Dus dan trek je dat ook gewoon aan wanneer je op de foto gaat. Maar die hele fijne lijntjes… Die kunnen zorgen voor het zogenoemde 'moiré effect'. Dit betekent dat die fijne lijntjes kunnen gaan 'dansen' op beeld en dat is niet zo prettig om naar te kijken. Zonde!

5. Pas op met sieraden

Een soort bonustip. Maar ik vind toch dat ik iets over sieraden moet zeggen. Sieraden kunnen je outfit namelijk helemaal afmaken, maar pas hier wel mee op. Het kan al snel te veel worden en afleiden. Vaak is het verstandig om voor een subtiele look te kiezen wanneer het om sieraden gaat. Maar ook hiervoor geldt: wijk niet te veel af van hoe je er normaal bij loopt. Draag jij altijd grote horloges of die ene kleurrijke oorbellen? Wie ben ik dan om te zeggen dat je die niet kunt dragen als we gaan fotograferen. Als iets bij je past en het herkenbaar is voor de klanten waar jij blij van wordt is het meestal gewoon een prima keuze.

Zeker van de juiste outfit

Vind je het na het lezen van deze tips alsnog lastig om de juiste outfit te kiezen? Ik denk altijd met je mee vanuit je merkverhaal en jouw persoonlijkheid, dus daar komen we zeker uit. Altijd handig: neem extra kledingsets mee naar de shoot. Ook is het zoals beschreven bij tip 3 mogelijk om een stylist (en/of een visagist betrekken bij de shoot (dit kan uiteraard ook wanneer je dat gewoon ontzettend leuk vindt!).

Benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn? Blader dan even door de verschillende fotografiepakketten en beeldabonnementen.

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)