‘Een merkverhaal, heb ik dat nou echt nodig?’ Ja! Althans, wel als je wilt scoren met je merk en wilt werken met de klanten waar je dolgelukkig van wordt. De effecten van een sterk merkverhaal kunnen groots zijn. Wanneer jouw verhaal goed in elkaar zit kun je rekenen op onderstaande effecten. Are you ready?
1. Verhalen zijn herkenbaar
Het ‘oh, dat heb ik ook altijd!’ gevoel. Belangrijk! Want als je merkverhaal herkenbaar is voor jouw ideale klanten, kunnen ze zich beter identificeren met je merk. Ook zorg je er anderzijds voor dat klanten die niet bij jou passen (die je vooral energie kosten) zich wat minder of zelfs helemaal niet in jouw merk herkennen. Dubbel win!
2. Verhalen onthoud je makkelijker
Feiten en cijfers kunnen mega interessant en relevant zijn. Maar als je los met dit soort informatie strooit, is de kans niet zo groot dat het onthouden wordt. We analyseren het in ons hoofd en that’s it, meestal dan. Maar als je dit soort informatie verwerkt in een goed verhaal gaat het erin als zoete koek en blijft het hangen. Dit heeft onder andere te maken met ‘oorzaak-gevolg’ relaties in verhalen en de functie/reactie van je spiegelneuronen. Ik ga het niet te ingewikkeld maken. Het komt erop neer dat je brein door verhalen net zo wordt geprikkeld als wanneer je het zelf meemaakt. Je brein wordt dus lekker actief. Klein detail, het moet dan geen saai verhaal zijn waarbij de klant nul emotie voelt.
3. Verhalen prikkelen en inspireren
Verhalen inspireren en zetten je potentiële klanten aan tot denken. Zo ontdekken ze dankzij jouw verhaal dat jij de ondernemer bent met de dienst of dat product dat ze goed kunnen gebruiken. Of: ze hadden zelfs geen concrete vraag of probleem, maar doordat je ze weet te prikkelen ontstaat deze vraag. Wanneer dit gebeurt zullen ze vaak niet direct contact met je opnemen, maar je hebt zeker hun aandacht. En dat is waar de journey begint.
4. Verhalen spreken tot de verbeelding
Zodra je een verhaal begint te lezen of hoort, gaan de radars in je hoofd aan het werk. Dat is het leuke aan storytelling. Je vormt je bewust of onbewust direct een beeld. Gevormd door eigen ervaringen en associaties in combinatie met de inhoud van jouw verhaal. Niet alleen de inhoud, maar ook de toon waarmee je vertelt en de woorden die je kiest zijn van invloed. Een verhaal moet helder en compleet zijn, maar laat altijd het een en ander tot de verbeelding over.
5. Verhalen zorgen voor empathie
Verhalen roepen emoties op, wat (als het goed is) leidt tot empathie. En aangezien mensen graag zaken doen met mensen is dit ontzettend belangrijk. Wanneer de klanten waarmee jij wilt werken je merk sympathiek vinden zullen ze eerder geneigd zijn contact met je op te nemen en je producten of diensten af te nemen.
6. Verhalen zijn authentiek
Echtheid is belangrijk in storytelling. We willen een puur en authentiek verhaal. We hoeven dingen niet mooier te maken dan ze zijn, authenticiteit is belangrijker. Een relevant en waargebeurd verhaal doet het ontzettend goed. Het bevat vaak alle elementen die storytelling zo succesvol maken (‘the hero’s journey’). Natuurlijk speelt de manier waarop je jouw echte verhaal vertelt ook een grote rol bij het succes ervan.
7. Verhalen zijn kraakhelder
Enerzijds spreken verhalen tot de verbeelding, anderzijds zijn ze concreet. Ze geven betekenis aan je merk en bieden klanten context. In jouw merkverhaal maak je duidelijk waar het voor jou om draait, wat je klanten van je kunnen verwachten. Door hier zo concreet mogelijk te zijn voorkom je dat er miscommunicaties ontstaan of dat je de verkeerde doelgroep aanspreekt.
8. Verhalen zorgen voor interactie
Meepraten, reageren, delen. Wanneer een merkverhaal herkenbaar is zorgt het voor interactie, wat je bereik ook weer verder vergroot.
9. Verhalen zijn betrouwbaar
Een verhaal verkoopt beter dan een hele commerciële tekst. Kijk maar naar reviews. Dat vinden we vaak betrouwbaarder dan ‘kijk eens hoe fantastisch we zijn’ teksten die je op sommige websites kunt lezen. Ik zeg niet voor niets dat merken met een verhaal en ondernemers die zichzelf laten zien succesvoller zijn.
10. Verhalen zorgen ervoor dat je erbij wilt horen
Verhalen zorgen voor herkenbaarheid, maar dat kan nog een stap verder gaan. Het kan ervoor zorgen dat mensen ‘erbij willen horen’. Dat ze zich graag associëren met jouw merk en hierover ook vertellen aan anderen. Ze zijn er trots op dat ze met jouw producten werken, dat ze jouw diensten afnemen, etc. Wanneer klanten bij je merk willen horen heb je iets heel moois bereikt! Klanten worden op dit punt ambassadeurs die jouw verhaal voor je vertellen, ze helpen je merk te groeien.
Benieuwd hoe een merkverhaal voor jou kan werken? Ik vertel het graag tijdens een oriënterend gesprek. Plan je een afspraak in?