09 november 2021

Portretfotografie: op locatie of in de studio?

De voordelen op een rij

Portretfoto’s zijn een belangrijk onderdeel van je merkverhaal, daarom zijn het ook foto’s die we niet zomaar even maken. Al betekent dat overigens niet dat het lang hoeft te duren ;-). Er moet vooral goed over nagedacht worden. Portretfoto’s vertellen een verhaal, daardoor speelt locatie een belangrijke rol. Fotograferen we op locatie of in de studio? Ik heb de verschillende voordelen op een rij gezet.

De voordelen van portretfotografie op locatie

Wanneer we het hebben over merkfotografie en het vertellen van een merkverhaal biedt fotograferen op locatie wat mij betreft veel voordelen!

De locatie vertelt een verhaal De locatie geeft context aan jouw portretfoto. Fotograferen we op een locatie met een warme huiskamersfeer, of in een omgeving waar strak design centraal staat? En kiezen we voor binnen of buiten? Het draagt bij aan wat je portretfoto uitstraalt en daar kunnen we ons voordeel mee doen!

Ontspannen in je natuurlijke habitat Ik begrijp dat ‘ontspannen’ misschien niet het eerste woord is waar je aan denkt wanneer je op de foto gaat. Maar een ontspannen setting creëren is zo ongeveer my middle name, dus dat komt goed. De drempel nog wat verlagen? Dat kan door te fotograferen in je natuurlijke habitat.

Een duidelijke lijn in je fotografie Waarschijnlijk heb je niet alleen portretfoto’s nodig. Wanneer je wilt scoren met je merk is het namelijk handig om een beeldbank te hebben met foto’s die speciaal voor jou gemaakt zijn. Foto’s waarop je aan het werk bent, detailfoto’s, sfeerfoto’s, etc. Het is fijn als je portretfoto’s goed in het totale plaatje passen. We kiezen dan voor een duidelijke lijn in je fotografie. Al kunnen we hier in de studio ook rekening mee houden.  

Flexibele werkwijze Een flexibele werkwijze is zowel een voordeel van fotograferen op locatie als van fotograferen in de studio. Bij fotograferen op locatie heb ik vaak minder lampen nodig en hoeven we meestal geen setting te bouwen. We kunnen hierdoor snel inspelen op unieke momenten en vaak ook wat sneller werken.

De voordelen van portretfotografie in de studio

Ook fotograferen in de studio heeft natuurlijk voordelen! Vooral wanneer je enkel goede portretfoto’s nodig hebt.

Geen paniek bij slecht weer We hoeven geen rekening te houden met weersomstandigheden wanneer we in de studio fotograferen, terwijl een regenachtige dag bij het fotograferen op locatie wel eens voor problemen kan zorgen.

Geen pottenkijkers Bij het fotograferen op locatie zijn er regelmatig pottenkijkers, of dit nu collega’s of voorbijgangers zijn. De ene keer is dit vooral erg gezellig en zorgt het ervoor dat je ontspant. Maar het is ook vaak genoeg niet handig en zorgt het er juist voor dat je totaal niet ontspannen bent. Daar hebben we in de studio geen last van.

Flexibele werkwijze Ook fotograferen in de studio zorgt voor flexibiliteit. We kunnen namelijk zelf de setting creëren, terwijl je op locatie soms simpelweg moet werken met wat er is (ook al is daar erg veel mogelijk). 

Kies je kleur! Aan achtergronden geen gebrek. We kijken naar je persoonlijke voorkeur en naar wat het beste past bij je merk. Lampen aan en gaan! Het is ook mogelijk om een mobiele studio te creëren op locatie.

Wat spreekt jou het meest aan als het gaat om het maken van een portretfoto? Fotograferen op locatie of in de studio? Benieuwd wat het beste bij jou als ondernemer en bij je merk past? Informeer dan naar de mogelijkheden. 

Lees ook mijn blog 3 redenen waarom je als ondernemer een professionele portretfoto nodig hebt.

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)