Scroll
28 mei 2023

Joods Maatschappelijk Werk Amsterdam

Een droomopdracht! Een opdracht voor beeldbank fotografie waarin alles samenkwam. Het allerliefst maak ik betekenisvolle reportages, waarbij fotografie een verhaal vertelt dat indruk maakt. Dat was bij deze opdracht zeker het geval. Mirella benaderde mij vanuit Conceptinc om de fotografie voor Joods Maatschappelijk Werk Amsterdam (JMW) te verzorgen. Beeldmateriaal voor hun nieuwe website en voor hun beeldbank. Ik heb me nog nooit zo uitgebreid ingelezen als voor deze opdracht. Omdat alles wat JMW doet zo belangrijk is en omdat ik voelde hoezeer mijn fotografie kon bijdragen aan het nog menselijker maken van het merk JWM.  

JMW kwam vlak na de Tweede Wereldoorlog tot stand en richtte zich in eerste instantie op het kleine percentage Nederlandse Joden dat de Holocaust had overleefd. De ondersteuning gaat door en richt zich nu ook op hun nakomelingen, vooral de tweede generatie waarin de gevolgen van de oorlog kunnen doorleven. JWM helpt met hele praktische zaken, biedt een luisterend oor en heeft ervaren hulpverleners die mensen met een Joods achtergrond bijstaan.

Tijdens twee indrukwekkende shootdagen in Amsterdam leerde ik datgene wat JMW zo mooi beschrijft op hun website: Het Joods zijn is een complexe, gevarieerde en pluriforme identiteit die niet al te vastomlijnd is en waar je zelf uit kunt halen wat je wilt. Het is zowel religie als afkomst en cultuur. Ondanks dat we telkens een setting creëerden om de juiste foto’s te maken, voelde dat niet zo. We hebben mensen met een Joodse achtergrond bij elkaar gezet die elkaar niet kenden, maar allemaal verbonden waren met JWM. De verbinding en de warmte die tijdens beide shootdagen duidelijk voelbaar was raakte me. Alle gefotografeerde momenten waren zo echt, zo puur. Ondanks dat we het ensceneerden. Ik ontmoette mensen van verschillende generaties. Ik zag hoe jongeren invulling geven aan hun Joods zijn en voelde de tranen over mijn wang rollen terwijl een dame vertelde over wat haar aangedaan is tijdens de oorlog. Het werk dat JMW doet is belangrijk.

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)