08 maart 2019

Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal is onmisbaar binnen de hedendaagse marketing, het vormt de basis. Maar niet alleen de marketing- en communicatieprofessionals worden erg blij van een sterk merkverhaal, het hele bedrijf heeft er iets aan. Het versoepelt bijvoorbeeld ook interne trajecten, dat geldt zowel voor grote bedrijven als voor eenpitters. Een must dus, je eigen merkverhaal. Maar wat is het precies? 

In het kort: met een merkverhaal vertel je het verhaal van jouw merk (dúh!). Maar met alleen woorden en beloftes is dit verhaal gewoon een verhaal, net als vele andere verhalen: wel leuk, maar het maakt niet echt indruk. Een goed merkverhaal beleef je en dat is wat je wilt bereiken met jouw merkverhaal. Mensen doen namelijk graag zaken met bedrijven met een duidelijke persoonlijkheid en die persoonlijkheid is onmisbaar in een sterk merkverhaal. Net als het ‘waarom’ van jouw merk, de geschiedenis en de missie en visie. 

Het totale plaatje moet kloppen

Het klinkt als heel wat. Maar de kans is groot dat je veel al van nature ontzettend goed doet. Je doet namelijk niet voor niets wat je doet, klanten kiezen niet voor niets voor jou. Daarnaast heb je bepaalde ideeën en ben je misschien wel op een missie om de wereld een stukje mooier te maken, op jouw manier. Of je nu een klein verschil maakt in iemands leven of zelfs volksstammen in beweging brengt, het begint met een sterk merkverhaal. 

Waarom moeten mensen jouw klant worden?

Jij bent het succes van jouw merkverhaal. Er is een duidelijke reden waarom je gestart bent met jouw bedrijf (of waarom je zo graag bij je huidige werkgever werkt), je wilt een bijdrage leveren en je hebt iets unieks te bieden. Een product of dienst waar jouw (potentiële) klanten absoluut op zitten te wachten. Maar waarom zouden ze juist bij jou klant worden én blijven? 

Een voorbeeld...

Mijn merkverhaal:
In mijn geval is dat bijvoorbeeld dat ik een vakfotograaf ben met een gedegen marketingcommunicatie achtergrond. In het kort betekent dit dat ik niet alleen ‘leuke platen’ schiet, maar dat ik ook weet hoe je dit beeldmateriaal effectief kunt inzetten om invulling te geven aan jouw marketingstrategie. Praktisch voor jou als ondernemer, omdat je altijd werkt met een fotograaf en communicatieadviseur in één. Het is voor mij absoluut onmogelijk om lukraak foto’s te maken. Nou ja, het kan wel. Maar dat is niet hoe ik werk. Ik wil met ieder beeld een verhaal vertellen en mensen raken. Iedere foto is een weergave van een hoofdstuk, paragraaf of regel uit jouw merkverhaal. Daaruit blijkt al wel dat ik een detailliefhebber pur sang ben en dat ik mega enthousiast word van mensen met passie voor hun vak. Ik zie het dan ook als mijn persoonlijke missie om de twinkel die passievolle ondernemers allemaal hebben over te brengen in een compleet beeldverhaal dat raakt. Of dit nu een short story of een volledige reportage is. Beelden moeten spreken, ze moeten een verhaal vertellen. Jouw verhaal.

Dat is waarom ik doe wat ik doe en wat ervoor zorgt dat klanten specifiek voor mij (blijven) kiezen. En daar ben ik trots op. Door een duidelijke en eenduidige boodschap over te brengen, werk ik alleen met klanten die ook écht bij mij passen en waar ik met liefde voor werk. Dit is één van de voordelen die een goed merkverhaal je oplevert.

Onmisbaar in jouw merkverhaal:

  1. Jouw ‘waarom’: waarom doe je wat je doet, wat is de missie van jouw merk en wat zijn jouw overtuigingen?
  2. Persoonlijkheid: waarom willen jouw klanten specifiek met jou als persoon werken? Of op basis van welke kernwaarden kiezen klanten voor jouw bedrijf? Let op: breng je kernwaarden tot leven.
  3. Geschiedenis: vertel hoe je merk ontstaan is, ook al lijkt dit niet zo relevant.
  4. Tegenslagen: niemand is perfect en maar goed ook. Mensen doen zaken met mensen, maak dingen dus niet mooier dan ze zijn en durf ook je tegenslagen te delen. Tegenslagen maken je sterker en maken je merk nog geloofwaardiger.

Hoe zet je een merkverhaal effectief in?

Wil je zeker zijn van een sterk merkverhaal en dit verhaal vervolgens effectief inzetten? Dan is het verstandig om samen te werken met een bureau dat hierin gespecialiseerd is. Een sterk merkverhaal is ontzettend waardevol! Zodra je merkverhaal staat als een huis en je dit effectief gaat inzetten in interacties met jouw doelgroep (website, socials, drukwerk, etc.) zal je merken dat je de klanten krijgt die je graag wilt hebben en dat je merk groeit. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je er graag meer over. Als fotograaf verzorg ik beeldmateriaal voor merken, foto’s die merkverhalen laten leven. Dit betekent dat ik bijvoorbeeld vaak de foto’s verzorg voor websites, social media kanalen en ter aanvulling van beeldbanken. Voor complete trajecten rondom het creëren van merkverhalen werk ik samen met gespecialiseerde branding bureaus, geschikt voor zowel kleine als grootse merkverhalen. 

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)