06 januari 2020

Hoe je iets doet, is belangrijker dan wat je doet

Ontbijten met een peuter laat het vaak niet toe om de krant uitgebreid te lezen, ik scan de koppen en bekijk de ‘plaatjes’. Mijn blik viel vanochtend direct op een quote bij een foto op de voorpagina van de Volkskrant: ‘Hoe je iets doet, is belangrijker dan wat je doet.’ 

Benutten van talent

Na mijn zoontje met zijn traktatie (hij werd gisteren twee) afgezet te hebben bij de kinderopvang, las ik het artikel op pagina twaalf, een interview met filosoof Katrien Schaubroeck. Hoewel het met name gaat over de vraag hoe je een zinvol leven leidt en het doen van morele inspanningen, wordt er vanuit filosofisch oogpunt ook geschreven over het benutten van talent. En dan niet niet over zelfontplooiing en het benutten van die talenten op zich, maar juist over de manier waarop die talenten worden gebruikt. Schaubroeck vindt het voor haar kinderen ook belangrijk dat ze zichzelf ontplooien, maar vindt vriendelijkheid, eerlijkheid, altruïsme en aangenaam zijn in de omgang belangrijker.

Ik kan me daar wel in vinden. Je wilt het beste voor de mensen om je heen, je wilt dat ze hun talenten ten volste kunnen ontwikkelen en benutten. Maar bovenal dat ze gelukkig zijn in hun werk en dat heeft denk ik toch meer te maken met de aspecten die Schaubroeck in het interview aanhaalt. Het goede zien in anderen, empathie tonen, contact maken. ‘Zonder jezelf tekort te doen, want zelfrespect is ook een deugd’, staat te lezen in het interview. Een mooi artikel om de week mee te beginnen. 

Waarom kiezen voor een merk?

Ik ben merkfotograaf. Daarin ben ik niet de enige, er zijn ontzettend veel fotografen die op hun eigen manier iets met bedrijfsfotografie doen. Mensen zeggen wel eens dat het hen erg lastig lijkt om fulltime fotograaf te zijn, want hoe krijg je je klanten als er zo veel fotografen zijn? In gedachten haal ik dan mijn schouders op. Want geldt dat niet voor de meeste professies? Je bent meestal niet de enige in wat je doet, vaak heb je zelfs te maken met veel concurrentie. 

Het antwoord op die vraag die me vaak gesteld wordt staat vandaag op de voorpagina van de Volkskrant: hoe je iets doet, is belangrijker dan wat je doet. Je mag van een fotograaf verwachten dat hij of zij goede foto’s maakt, maar fotografie is meer dan dat. Het moet iets teweegbrengen. Dat kan alleen wanneer je als fotograaf aandacht besteed aan het verhaal van de ondernemers en de merken waarvoor je werkt. Dat verhaal gaat veel dieper dan de ‘wat’ van het bedrijf, want dat is vaak niet onderscheidend genoeg en ook niet de reden waarom klanten voor dat specifieke merk kiezen. Klanten komen bij mij omdat ze foto’s willen die hun merk sterk neerzetten en het juiste gezicht, ze weten dat mijn werkwijze (mijn ‘hoe’) daarvoor zorgt.

Weet jij waarom klanten voor jouw merk kiezen?

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)