02 september 2019

Fotografie voor jouw employer brand

Als HR-professional of arbeidsmarktcommunicatie specialist besteed je tijd en aandacht aan het neerzetten van een sterk werkgeversmerk. Belangrijk voor het aantrekken en behouden van medewerkers. Het wel bekende ‘binden en boeien verhaal’. Met authentieke employer branding zorg je ervoor dat je medewerkers voor je wint.

Cadidate journey

Zoals het merkverhaal van ieder bedrijf anders is, geldt dat iedere sollicitant een eigen candidate journey aflegt. Aan jou als HR-professional of arbeidsmarktcommunicatie specialist de taak om de ervaring van potentiële toekomstige medewerkers te regisseren.

Als merkfotograaf ga ik je natuurlijk niet vertellen hoe je dat het beste kunt doen, dat weet jij zelf maar al te goed*. Waar ik wel alles van weet is hoe je fotografie daarbij effectief kunt inzetten. Zowel bij de onbewuste als de bewuste contactmomenten binnen de candidate experience.

Employer brandstory

Het corporate merkverhaal is anders dan het werkgeversmerk. Er zijn zeker raakvlakken, maar ook duidelijke verschillen. Logisch, want de touchpoints bij een customer journey zijn anders dan bij een candidate journey. In beide gevallen is het doel verleiden zodat er overgegaan wordt tot actie. Maar dat klanten en fans je producten of diensten graag afnemen wil nog niet zeggen dat ze ook graag bij je willen werken. Zo zijn ze zich er vaak helemaal niet van bewust wat er bij organisaties achter de schermen gebeurt: complexe logistieke processen, vooruitstrevende software development, uitgebreide talent ontwikkel programma’s… 

Echte mensen in beeld

Bij employer branding draait het om wat jij potentiële medewerkers te bieden hebt. Je laat hen niet alleen kennismaken met het corporate merk, maar je laat ze vooral ontdekken waarom werken bij jouw merk echt iets voor hen is. Net als in andere vormen van branding zijn oprechte verhalen hierin onmisbaar. Combineer relevant en aansprekend beeldmateriaal bijvoorbeeld met ervaringsverhalen en prikkelende quotes. Zorg dat er op de werken-bij website of webpagina foto’s staan van mensen waarmee de doelgroep zich kan identificeren: hun toekomstige collega’s. Echte mensen dus.

Besteed zorgvuldig aandacht aan verschillende verhaallijnen, denk aan werksfeer en persoonlijke ontwikkeling. Ieder touchpoint draagt dankzij goed gekozen foto’s bij aan het opbouwen van een relatie met je doelgroep, wat de kans vergroot dat ze zullen solliciteren.

Beeldbank voor employer branding

Het vinden van het juiste talent voor vacatures is niet altijd even makkelijk. Binnen bepaalde sectoren is dit op z’n zachtst gezegd zelfs een flinke uitdaging. Met alleen foto’s die goed passen bij je employer brand ben je er natuurlijk nog niet, maar het kan je wel ondersteunen bij de werving van talent.  

Door een beeldbank op te bouwen beschik je over meer dan voldoende beeldmateriaal om met regelmaat zichtbaar te zijn op verschillende online en offline kanalen. Door aandacht te besteden aan de verschillende verhaallijnen van het employer brand creëer je een compleet beeldverhaal dat je kunt inzetten voor de werving van collega’s. 

Tip: Bij mij is het mogelijk om een beeldabonnement af te nemen. Je beeldbank wordt dan iedere maand of ieder kwartaal gevuld met fris beeldmateriaal.

*Ik werk onder andere samen met branding agencies die zich volledig focussen op krachtige en authentieke arbeidsmarktcommunicatie. Wil je naast sprekend beeldmateriaal strategisch en/of praktisch advies, neem ook dan gewoon contact met mij op.

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)