22 september 2020

De stap naar ondernemerschap

Hoe vaak sta jij stil bij de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt? Ik niet zo vaak eigenlijk. Ik werk inmiddels zes jaar voor mezelf. Als ik de periode toen ik net begon met Vormbeeldig vergelijk met waar ik nu sta, is er flink wat veranderd! Goed dus om daar zo nu en dan eens bij stil te staan.

Degene die me herinnerde aan die stap naar ondernemerschap is zelf een zelfstandig projectmanager in spé. Een super leuke dame die ik heb leren kennen bij een vorige werkgever. Ze gaat de stap zetten en haar eigen bedrijf beginnen. Super gaaf! En super inspirerend om haar verhaal te horen. Haar weg naar de uiteindelijke beslissing om het gewoon te doen. Die stap heb ik ook ooit gezet en dat was spannend. Ik heb destijds mijn vaste baan opgezegd om als zelfstandig communicatieadviseur en fotograaf te gaan werken. Met een veel te brede scope ging ik aan de slag.

Durven kiezen

Ik werkte aan geweldige opdrachten en aan opdrachten die totaal niet bij me pasten. Voor opdrachtgevers die mij energie gaven en voor opdrachtgevers die me alleen maar energie kostten. De grootste ontwikkeling die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt is het daadwerkelijk kiezen voor mezelf. Het durven kiezen voor mezelf. Want dat betekende op een gegeven moment ook afscheid nemen van opdrachtgevers en nee zeggen tegen potentiële opdrachtgevers. Iets wat ik in het begin van mijn zelfstandige bestaan echt never nooit zou doen! Ik kreeg steeds meer focus. Ik denk dat ik inmiddels slechts 10 procent doe van al die dingen die ik in 2014 dacht te gaan doen. Die 90 procent bleek namelijk ‘bijzaak’. Allemaal dingen on the side die me eigenlijk afleidden van waar ik écht goed in ben en waar ik daadwerkelijk energie van krijg. 

Buiten mijn comfortzone

Wat mijn oud-collega goed doet is sparren en spreken met mensen die hun verhaal met haar kunnen delen. Zodat zij er de dingen uit kan halen waar zij iets aan heeft. Ik sprak met haar bijvoorbeeld over de overstap van een vaste baan naar zelfstandig ondernemerschap. Ik ging destijds eerst een dag minder werken, met de illusie dat ik mijn bedrijf in die ene dag van de grond zou krijgen zodat ik zekerheid had voordat ik mijn baan zou opzeggen. Die vlieger ging niet op. Het werkte namelijk voor geen meter. Voor mij althans, er zijn ongetwijfeld ondernemers waarbij dit wel goed gaat. Het resultaat was dat ik uiteindelijk echt in het diepe sprong. Echt mega ver buiten mijn comfortzone, zekerheid vind ik namelijk wel erg comfortabel. De sprong daadwerkelijk wagen was dus een behoorlijke overwinning.

Merkverhaal

Het pad dat ik de afgelopen jaren heb bewandeld was belangrijk. Het maakt me de ondernemer die ik vandaag ben. Doordat ik met die veel te brede scope begon liep ik tegen dingen aan, viel ik en stond ik weer op en ontwikkelde ik mezelf. Als persoon, als ondernemer en als fotograaf en merkenbouwer. Het hoort bij mijn merkverhaal. Mijn opdrachtgevers kiezen namelijk voor mij omdat ik niet alleen goede foto’s maak, maar ze ook help bij het vinden van die focus, bij het durven kiezen. Door te werken met een duidelijke boodschap. Dat is wat werkt en waardoor je met de klanten kunt werken die bij jou passen en waar je energie van krijgt. Jouw ideale klanten. De klanten waarvoor jij de stap naar ondernemerschap hebt gezet.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel, app of mail me even.

Adres

Baron van Wijnbergenlaan 12
7383 AE Bussloo (Voorst)